معرفی شهر سوادکوه
فاصله سوادکوه تا تهران ۲۵۰ کیلومتر است و شما میتوانید با ۳ ساعت رانندگی از پایتخت به این شهر زیبا سفر کنید. این فاصله نزدیک سبب شده است که تهرانیها برای سفری یک روزه هم روی این شهر حساب باز کنند و روزهای آخر هفته خود را به گشت و گذار در این شهر زیبا اختصاص دهند.
سوادکوه در شرق استان مازندران قرار دارد و با دو استان تهران و سمنان مرز مشترک دارد. این شهر سرسبز شمالی در کوهپایههای البرز مرکزی واقع شده و به همین علت دارای آب و هوایی بسیار خنک و مطبوع است. در این بخش از معرفی سوادکوه باید گفت که شهر پل سفید، زیرآب، آلاشت و شیرگاه از توابع این شهرستان به شمار میروند.
آب و هوای سوادکوه
طبیعت سوادکوه در میان جنگل و کوهستان واقع شده و به همین خاطر از نفوذ هوای شرجی در امان مانده است. اگر در اوج گرمای تابستان دلتان نسیمی خنک و مطبوع خواست، به جاده بزنید و راهی سفر به سوادکوه شوید. چراکه در بهار و تابستان هوای سوادکوه کوهستانی و خنک است و خبری از گرمای هوا در مناطق مختلف آن نیست. از سوی دیگر در پاییز و زمستان این منطقهی ییلاقی پر بارش خواهد بود و هوا بسیار سرد میشود. اما اگر اهل برفبازی هستید، اقامت در سوادکوه وسط زمستان نیز تجربه شگفتانگیزی را برایتان به ارمغان خواهد آورد!
بهترین فصل سفر به سوادکوه
سوادکوه منطقهای کوهستانی محسوب میشود و با مه و ابر غلیظ احاطه شده است. در نتیجه سفر به این شهر در روزهای گرم سال بسیار لذتبخش خواهد بود. اما برای سفر به این منطقه در روزهای سرد سال نیاز به تجهیزاتی مثل زنجیرچرخ دارید و از دیدنیهای منطقه به راحتی نمیتوانید بازدید کنید. مسیر و جاده سوادکوه به دلیل برودت هوا و بارشهای بسیار، لغزنده میشود و احتمالا به دلیل اینکه باید آهسته برانید، مسیر نیز طولانیتر خواهد شد. اما برای دوستداران فصل سرد و کوهنوردان عاشق برف و اسکی، سفر به سوادکوه در پاییز و زمستان نیز جذاب و دوستداشتنی خواهد بود.
دیدنیهای سوادکوه
بخش وسیعی از طبیعت سوادکوه را جنگلهای انبوه و پر دار و درخت آن تشکیل میدهند. درختانی همچون افرا، راش و توسکا ریه این منطقه را پر از اکسیژن میکنند و هوایی پاک را به گردشگران هدیه میدهند. علاوه بر این، در سوادکوه چندین منطقه شکار ممنوع وجود دارد که منطقه حفاظتشده البرز مرکزی یکی از آنها است. در البرز مرکزی گونههای جانوری مختلفی شامل گرگ، پلنگ، گربه وحشی و … تحت حفاظت محیطبانان محلی هستند. از سوی دیگر بناهای تاریخی این شهر نیز از جاذبههای دیدنی آن به شمار میروند که اغلب آنها متعلق به دوران و خاندان پهلوی هستند. در ادامه این بخش از معرفی سواد کوه به مهمترین جاذبههای گردشگری این شهر اشاره میکنیم. با ما همراه باشید
جنگل و رودخانه پلنگ دره
جنگل و رودخانه پلنگ دره از بهترین جاهای دیدنی ایران است که در منطقه شیرگاه سوادکوه قرار دارد. در کنار رودخانه پیمایش کنید تا در آخر به آبشار خروشان پلنگدره برسید و از آب و هوای بینظیر و طبیعت سرسبز و منحصربهفرد جنگل سر خوش شوید. در تابستان گردشگران بسیاری به این منطقه از سوادکوه سفر میکنند و تجربه سفری بهیادماندنی را برای خود رقم میزنند. از ابتدای اردیبهشت میتوانید به این منطقه جنگلی سفر کنید و در روزهای گرم تابستان از هوای خنک و آبتنی در رودخانه لذت ببرید!
آبشار گزو
در بخش شیرگاه سوادکوه، آبشار زیبایی به نام آبشار گزو از کوه جاری شده است که در دلِ جنگلهای سرسبز لفور قرار دارد. اگر هوس کوه و جنگل کردید به پای این آبشار بروید تا سفر به سوادکوه به جانتان بنشیند.
آبشار ورسک پل سفید
آبشار ورسک پل سفید یا چشمهعلی آبشاری خروشان در روستای ورسک سوادکوه است. ارتفاع این آبشار به ۲۰ متر میرسد و در شرق روستا قرار دارد. در اطراف این آبشار میتوانید از طبیعت سرسبز و آب و هوایی مطبوع و پر طراوت لذت ببرید.
دریاچه لفور
دریاچه لفور یا سد البرز محل تلاقی سه رودخانه کارسنگرود، اسکلیمروهار و آذر رود است. وجود این دریاچه در جوار جنگلهای لفور صحنهای تماشایی را خلق کرده و گردشگران بسیاری را به این منطقه جذب کرده است. بهترین زمان بازدید و قایق سواری در این دریاچه اردیبهشت تا شهریورماه است اما جنگلهای اطراف آن در پاییز که هوا سرد میشود نیز بسیار زیبا هستند و یک لوکیشن ایدهآل برای عکاسی محسوب میشوند.
غارهای سوادکوه
غارهای کیجاک چال و زنگیان از دیدنیهای سوادکوه هستند که برای گردشگران ماجراجو بسیار جذاب خواهند بود. غار کیجاک چال در ۱۰ کیلومتری جنوب پل سفید قرار دارد و پیمایش مسیر آن آسان نیست. در نتیجه اگر میخواهید از این غار آهکی جذاب با سقف گنبدی بازدید کنید باید تجهیزات کوهنوردی به همراه داشته باشید. از سوی دیگر غار زنگیان در پایین دست روستایی با همین نام قرار گرفته است که گردشگران بسیاری را به خود جذب میکند. قدمت این غار طبیعی بسیار زیاد است و به گفته برخی از محلیان در زمان حمله مغولها، از این غار به عنوان زندان استفاده میکردند!
روستای جنگلی اوریم
سوادکوه به داشتن جنگلهای سرسبز و زیبا مشهور است. یکی از این جنگلها در روستای اوریم در دهستان راستویی قرار دارد. در این جنگل پر دار و درخت هوا معتدل و مطبوع است به طوری که در وسط تابستان نیز از هوای خنک آن لذت خواهید برد. برای اقامت در سوادکوه، روستای اوریم را انتخاب کنید تا در میان درختان متراکم و کوههای سر به فلک کشیده، زندگی شهری را برای چند روز هم شده از یاد ببرید!
جنگل هلیدار
یکی دیگر از جنگلهای انبوه و بکر سوادکوه، هلیدار است. این جنگل به علت ارتفاع زیاد، اغلب اوقات با مه غلیظ پوشانده میشود و فضایی تکرارنشدنی را برای گردشگران به وجود میآورد. در سفر به سوادکوه فرصت قدم زدن در جنگلی متراکم که روی ابرها قرار دارد را از خودتان دریغ نکنید!
ارفع کوه
ارفع یا ارفه کوه در روستای ارفع ده قرار دارد که در ارتفاع ۱۵۳۰ متری از سطح دریا واقع شده است. این روستا یکی از بامهای سوادکوه به حساب میآید و از بالای آن میتوانید مناطق بکر و زیبای اطراف را تماشا کنید. همچنین در دامنه ارفع کوه گوسفندان در حال چرا را خواهید دید که منظرهای فوقالعاده را ایجاد کردهاند.
پل ورسک
پل ورسک از یادگاریهای دوران پهلوی محسوب میشود که روی درهای به همین نام ساخته شده است و در حال حاضر یکی از دیدنیهای اصلی سوادکوه به شمار میرود. اهمیت این پل در زمان جنگ جهانی دوم دو چندان شده بود. به طوری که لقب پل پیروزی را به آن داده بودند!
روستای آلاشت
روستای تاریخی آلاشت زادگاه رضاشاه پهلوی بوده است و یکی از توابع سوادکوه به شمار میآید. این روستای کهن و خوش آب و هوا به ثبت ملی نیز رسیده و دارای جاذبههای طبیعی و تاریخی بسیاری است. بافت قدیمی خانههای این روستا در کنار موزه مردم شناسی که خانه مرمتشده رضاشاه پهلوی است نیز از جاذبههای این روستا به شمار میرود.
دریاچه شورمست
دریاچه شورمست یکی دیگر از جاذبههای دیدنی سوادکوه است که شما را مست شور و اشتیاق سفر خواهد کرد! این دریاچه کوچک و زیبا در قلب جنگل واقع شده و درختان چند صد ساله دور تا دور آن را احاطه کردهاند. برای اقامت در سوادکوه نیز میتوانید از کلبههای چوبی اطراف دریاچه شورمست استفاده کنید و لذتی وصفناپذیر را به خودتان و عزیزانتان هدیه دهید.
رودخانه کسیلیان
رودخانه کسیلیان از ارتفاعات شرق شیرگاه سرچشمه میگیرد و در میان جنگلهای انبوه البرز جریان دارد. در کنار این رودخانه جنگلی، حوضچههای طبیعی زیادی وجود دارند که آبتنی در آنها به خصوص در روزهای تابستانی بسیار لذتبخش خواهد بود. در سفر به سوادکوه یک وعده غذای خود را در کنار این رودخانه میل کنید تا به این ترتیب از طبیعت بکر و دستنخورده اطراف که سرشار از آرامش و انرژی مثبت هستند، لذت بیشتری ببرید.
راههای دسترسی به سوادکوه
اگر مبدا حرکت را تهران در نظر بگیریم، گردشگران برای رسیدن به طبیعت سوادکوه میبایست از شرق تهران به سمت دماوند بروند. پس از آن از مسیر دماوند به جاده فیروزکوه رفته و در مسیر اصلی رسیدن به سوادکوه قرار بگیرند. در این بخش از معرفی سوادکوه به روشهای مختلف دسترسی به این شهر زیبا و جنگلی اشاره میکنیم.
سفر با قطار
مسیر ریلی سوادکوه یا پل سفید آن قدر زیبا است که بسیاری از گردشگران تنها برای دیدن زیبایی مسیر ترجیح میدهند با قطار به این منطقه از شمال کشور سفر کنند. شما میتوانید در مسیر ریلی روی پل ورسک که ۸۰ سال از قدمت آن میگذرد، توقف کنید و از روی آن طبیعت بینظیر روستای ورسک را تماشا کنید.
سفر با هواپیما
تنها راه سفر هوایی به سوادکوه فرودگاه ساری است. از ساری تا فیروزکوه را میتوانید با تاکسی و اتوبوس طی کنید.
سفر با اتوبوس
امکان رسیدن به مسیر و جاده سوادکوه با اتوبوس نیز وجود دارد. در این روش سفری کمهزینه خواهید داشت و از ترمینالهای تهران نیز اتوبوسهایی به مقصد سوادکوه وجود دارند.
سفر با خودروی شخصی
سوادکوه پیش از قائمشهر قرار دارد و مسیر رسیدن به آن جاده تهران-قائمشهر است. اگر با خودروی شخصی سفر میکنید ابتدا به سمت رودهن و سپس دماوند حرکت کنید تا پس از آن در جاده فیروزکوه قرار بگیرید و به سوادکوه برسید. این مسیر حدود سه ساعت طول میکشد و در مواقع کم ترافیک ممکن است زودتر نیز به مقصد برسید.
سوغات و صنایع دستی سوادکوه
بازدید از شهرهای شمالی بدون خرید از بازارهای محلی سرزنده آنها تکمیل نمیشود. بازارهای محلی سوادکوه نیز پر از شور زندگی هستند و قدم زدن در آنها بسیار جذاب است. اما نمیشود به این بازارهای شمالی رفت و خرید نکرد!
در بازارهای سوادکوه از شیر و ماست و انواع و اقسام لبنیات سنتی و تازه را پیدا خواهید کرد که محصولات دامهای روستاییان هستند. این لبنیات تازه را میتوانید در حین سفر خریداری کرده و به شهر و دیار خود ببرید. از سوی دیگر شیرینیهای سوادکوه شامل کماج، پشتزیک، پیس گنده و دختر دونه نیز بسیار خوشمزه هستند و نباید امتحان کردن این طعمهای شیرین و جدید را در سفر به این منطقه از دست بدهید!
علاوه بر این، موقعیت جغرافیایی سوادکوه در پناه رشته کوههای البرز سبب شده گیاهان دارویی و کوهی مثل گل گاو زبان و سبزیهای محلی در این منطقه به وفور یافت شوند. این گیاهان که خواص درمانی و دارویی دارند در بازارهای سوادکوه به فروش میرسند و گردشگران میتوانند از این سبزیهای ارگانیک استفاده کنند. اما سوغات سوادکوه به خوراکیهای خوشمزه آن محدود نمیشود. چراکه قدمت بسیار این شهر سبب شده هنرهای اصیلی در آن شکل بگیرد که تا به امروز نیز زنده نگاه داشته شدهاند. در ادامه این بخش از معرفی سوادکوه به توضیح صنایع دستی آن میپردازیم.
صنایع دستی سوادکوه
صنایع دستی سوادکوه از سالیان دور تا به امروز نقش پر رنگی در اقتصاد این منطقه داشته است. اهالی سوادکوه در ساخت انواع و اقسام کارهای دستی تبحر دارند. از مهمترین صنایع دستی این منطقه میتوان به ظروف چوبی اشاره کرد. همچنین در بخش شیرگاه سوادکوه، بافتههای ابریشمی که بسیار زیبا و ارزشمند هستند، رایج است. در مناطق خوش آب و هوای لفور و آلاشت نیز پتوهای نخی، دستکش پشمی و جورابهای بافتنی رواج دارد. فرش بافی، گلیم بافی، جاجیم بافی و نمد مالی نیز در جای جایِ این منطقه کوهستانی دیده میشود که در کار اصلی روستاییان یعنی دامپروری ریشه دارد. از آنجاییکه قدمت این نوع بافتهها در سوادکوه به چندین قرن میرسد، هنرمندان زبردستی در این منطقه هستند که محصولاتشان بسیار نفیس و گرانقدر است.
مراکز خرید سوادکوه
بازارهای هفتگی سوادکوه همانند دیگر بازارهای شمالی پر از شور و نشاط و سرزندگی هستند. در دوشنبه بازار پل سفید و سهشنبه بازار زیرآب میتوانید محصولات بسیاری از جمله سبزیهای محلی تر و تازه، ترشیهای محلی، میوههای ارگانیک، لبنیات سنتی و حتی صنایع دستی سوادکوه را خریداری کنید. خوب است بدانید که اهالی منطقه سوادکوه نیز مایحتاج خود را از این بازارهای هفتگی تهیه میکنند و با بازدید از این بازار میتوانید با فرهنگ مردمان این شهر نیز بیشتر آشنا شده و با آنها معاشرت کنید.
غذاهای محلی سوادکوه
بخش خوشمزه سفر به سوادکوه متعلق به غذاهای محلی آن است. در سفر به این شهر خوش آب و هوا تیرنگ بشتی، حلوای مخصوص و ارسیولی را حتما امتحان کنید. تیرنگ بشتی نوعی تهچین است که با برنج، شیر و ماست تهیه میشود. حلوای مخصوص نیز یک نوع غذای سنتی است که در جشنها و اعیاد آن را میپزند. اما ارسیولی نوعی نان محلی است که با آرد برنج تهیه میشود و در تنورهای محلی پخت آن صورت میگیرد.
رستورانهای سوادکوه
در سفر به سوادکوه یک وعده غذای خوشمزه را در رستوران ماهی لفور در نزدیکی سد لفور پس از پل شارقلت نوش جان کنید. این رستوران که در کنار حوضچههای پرورش ماهی راهاندازی شده است، آلاچیقهای بسیاری در کنار رودخانه دارد که در هنگام صرف غذای درجه یک بتوانید به صدای پایِ آب نیز گوش فرا دهید و آرامش آب روحتان را لبریز از لذت کند! در این رستوران میتوانید انواع غذاهای محلی و ماهی قزل آلا را سفارش دهید. از دیگر رستورانهای این منطقه میتوان به رستوران و چلوکبابی هانی در خیابان مظلومی، غذاخوری بهاران در خیابان تیموری و آش محلی جاجیکا و دیزی سرای حاجی درزی در میدان شهدا اشاره کرد.
اقامت در سوادکوه
برای اقامت در سوادکوه گزینههای مختلفی پیش رویتان خواهد بود. از ویلاهای لوکس گرفته تا آپارتمانهای مبله و کلبههای چوبی در دلِ جنگل در اختیارتان خواهد بود. کافی است بدانید که چطور اقامتگاهی میخواهید. اگر اهل معاشرت با مردم بومی هستید و آشنایی با فرهنگ این منطقه برایتان جالب است، اقامتگاههای بومگردی را برای اقامت در سوادکوه انتخاب کنید. اما اگر اهل طبیعتگردی هستید و زندگی یکی دو روزه در جنگلی سرسبز و بکر را ترجیح میدهید، کلبه و ویلاهای جنگلی سوادکوه بهترین گزینه برای شما هستند. در این کلبهها صبح را با آواز پرندگان شروع میکنید و امکان خوردن صبحانه و ناهار محلی نیز در آنها وجود دارد. علاوه بر این، امکان اجاره کلبه جنگلی در سوادکوه و رزرو سوئیتهای شیک در تمامی مناطق این شهر برای گردشگران وجود دارد. این اقامتگاهها را میتوانید پیش از آغاز سفر در وبسایت اجاره ویلا و سوئیت بوم رنت مشاهده کنید و با توجه به بودجه و سلیقهتان یکی از آنها را رزرو کنید تا در هنگام رسیدن به مقصد، دغدغه جا را نداشته باشید.